Hendak Jadi Pegawai Guan Eng MOF Kena Pandai Mandarin!

Dulu semasa zaman BN memerintah! dilema graduan melayu jika ingin memohon kerja dengan syarikat swasta berbangsa cina! Antara syarat-syarat diminta adalah pandai berbahasa mandarin.

Sekarang bila DAP memerintah negara apa yang pertama Guan Eng buat! Menjadikan bahasa cina sebagai bahasa perantaraan Menteri Kewangan! 

Ini dilakukan Guan Eng setelah membawa masuk isterinya Betty dan dibantu dengan 2 pegawai khas yang dilantik dari parti DAP iaitu Tony Pua dan Ong Kian Ming untuk menjaga kewangan negara! Bolehlah dikatakan MOF DAP yang punya.

Patutlah semua pegawai Guan Eng berbangsa cina sebab mereka boleh berbahasa mandarin! Jadi orang-orang melayu jangan berharap untuk sentuh Menteri Kewangan sebab ini Guan Eng yang punya!


Bagaimana orang melayu hendak berharap! jika Guan Eng dan kuncunya menjaga kewangan negara yang termasuk hal peruntukan bangsa melayu, islam dan istitusi Raja bermakna kalau Guan Eng tidak hendak sesuatu! Ia akan jadi sama ada "tak boleh diluluskan" atau "Kos perlu dikurangkan" atau "perlukan kajian hingga dilewat-lewatkan" atau "dibiarkan tergantung tanpa keputusan".


Tetapi jika Guan Eng kata nak biayai sesuatu yang tidak dipersetujui PM Ke-7 tidak semestinya Mahathir boleh halang!

Ini bahayanya bagi sebuah negara berteraskan wasatiyyah islam telah melantik Menteri kewangan bukan dari melayu Islam malah pegawai khas seorangpun tidak ada orang islam kononnya tidak pandai berbahasa mandarin la kot? Ini pertanda negara berasaskan Malaysian Malaysia makin hampir!

Lupakah kita, dari parti mana yang mendesak agar zakat diserahkan kepada bukan islam, kalau bukan dari mulut Teresa Kok DAP kerana kononnya bangsa cina juga bayar cukai!

Lupakah kita, Lim Kit Siang pernah desak Jakim dihapuskan. Malah mengatkan Malaysia bukan sebuah negara islam!

Malah Zairil Khir mengatakan “Jakim hanya mengekang kemajuan Malaysia” dan sekarang tidak perlu Guan Eng mendesak hapuskan Jakim! Tetapi cukup dengan menyekat atau potong peruntukan Jakim, sudah memadai untuk semua aktiviti berkaitan islam tergendala atau terpaksa dibatalkan.

Atau boleh menjadi peringatan kepada Jakim, supaya jangan bersuara atas kehendak islam, sebaliknya bersuara ke atas kehendak DAP. Jika tidak mahu disekat peruntukan.

Cuba cerita dekat mana Mahathir boleh sekat daripada perkara ini berlaku?


Patutlah Kadir jasin pun dah pandai petikaikan dana kepada raja-raja melayu sebab ini kerajaan DAP?

Sekarang bab bahasa melayu pula! Walhal dalam perlembagaan telah menyatakan Bahasa kebangsaan (iaitu bahasa Malaysia) hendaklah digunakan bagi maksud rasmi. kecuali tertaluk kepada pelindungan-pelindungan yang terkandung dalam perkara 152(1). Dan bila Guan Eng mengeluarkan kenyataan rasmi bagi sidang media itu bermakna hak menggunakan bahasa kebangsaan bukan bahasa cina? Kecuali bahasa Inggeris untuk tujuan bahasa antarabangsa manakala bahasa cina tidakpun diikirafkan sebagai bahasa antarabangsa.

Cara Mahathir tetap pertahankan Guan Eng! sebab melakukan sedikit kesilapan salah tafsir perlembagaan kononnya! tetapi sekarang bukan setakat dia biarkan MOF berbahasa mandarin, keluarkan kenyataan rasmi dalam bahasa mandarin malah Menteri Sumber Manusia buat sidang media berbahasa tamil lagi! 

Wah rupa-rupanya selama ini Guan Eng bercakap dia berbangsa Malaysia bukan bangsa Cina! tetapi berkeras mahu bahasa cina mengganti bahasa Malaysia iaitu bahasa resmi Malaysia. Rupa-rupanya semua ini hipokrit semata-mata untuk kaburi mata-mata orang melayu!

Lepas itu mereka duduk minum semeja! DAP merayakan kejayaan menipu orang-orang melayu. 

Bergitu juga jika kita berkawan dengan bangsa cina! jika mereka sesama mereka berbahasa mandarin apa perasaan orang-orang melayu ditengah-tengah?

Bergitu juga kalau ditengah mesyuarat penting kerajaan yang dipengerusi Guan Eng! Tiba-tiba Guan Eng beri arahan kepada pegawainya dengan bahasa mandarin dan kakitangan berbangsa melayu apa rasanya!

Kalau dalam mesyuarat itu ada Mahathir! atau wakil-wakil institusi agama islam! oleh jadi ada muslihat menjatuhkan atau rancangan tidak bagus! semua itu tidak mustahil menjadi perasangka buruk malah mengancam ketabilan perpaduan kaum kerana Guan Eng mahu bahasa cina menjadi bahasa resmi! Bagaimana dengan sidang dewan negara bila speakernya dilantik berbangsa cina nanti adakah bahasa mandarin akan menjadi  bahasa dewan?

Tidak mustahil selepas rancangan memecat penjawat awam yang berluasa ketika ini akan ada pengambilan baru dan para syaratnya mesti berbahasa mandarin? 

itu tidak mustahil sebab Mahathir suatu masa nanti dia boleh memilih 2 ayat kegemarannya iaitu "Saya tidak tahu" atau "ini cuma kesalahan kecil". Apatah sekarang kerajaan baru sedang ugut penjawat awam dengan pelbagai cara malah memberi tekanan demi tekanan hingga kena kerja pada hari sabtu dan bukan setakat itu pengambilan 60 ribu penjawat awam yang berjaya dalam termuduga SL1M pada zaman BN telah digantung!

Rupa-rupanya kerajaan baru PH lebih mesra hak tuntutan DAP walaupun Perdana Menterinya kerala ehh silap "Minta Maaf" Melayu!! satu demi satu hak-hak istimewa melayu, islam dan raja-raja melayu dikikis menuju diambang dibangsatkan DAP! mymdfadzil

#FaktaBukanAuta #PMkuBekasBapakPenyamun#MenteriKewangankuKakiRasuah #SelamatkanMalaysiaDariPenyamun#RinduZamanNajib

Comments